Ben jij stressbestendig?

 

De ideale kandidaat, waar moet die aan voldoen? Tegenwoordig lees je het bijna in alle vacatures als vereiste competentie: stressbestendig. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in?

Wat de werkgever naar alle waarschijnlijkheid zegt bij het stellen van de eis stressbestendig, is dat er een hoge werkdruk heerst op de werkvloer; er veel deadlines in korte tijd zijn en de kans op overwerken om deadlines te halen groot is. Kortom, mensen die ambitieus zijn, houden van deadlines en weten aan te pakken, gedijen waarschijnlijk goed in zo’n klimaat. Iemand die houdt van een rustig werktempo, zijn of haar eigen deadlines wil stellen en/ of prioriteiten die veel aandacht vragen naast het werk heeft, past waarschijnlijk niet bij de beschreven functie.

De allerbelangrijkste eis die ik aan een kandidaat zou stellen is daarom zelfkennis. Dat iemand zijn/ haar talenten, vaardigheden, ambities, maar ook valkuilen kent. Indien een functie en omgeving de talenten en kwaliteiten van een werknemer stimuleert en de werknemer minimaal op zijn/ haar valkuilen wordt aangesproken, zal de werknemer minimale stress ervaren op de werkvloer. In een functie kan stress ontstaan als een werknemer gedwongen wordt een rol aan te nemen die niet bij hem/ haar past.

Natuurlijk kunnen vaak bepaalde vaardigheden getraind worden en zo tot ontwikkeling worden gebracht. Belangrijk is wel dat iemand op de lange termijn voornamelijk wordt aangesproken op zijn of haar talenten; die kwaliteiten in aanleg waar iemand weinig moeite voor hoeft te doen. Een werknemer die zichzelf kent, kan dus ook bewust kiezen voor een functie en omgeving die bij hem/ haar passen. Ook al moet je daar soms oude patronen voor durven loslaten.

In plaats van de ideale werknemer nu een schets van de ideale werkplek. Je doet wat je leuk vind, waar je goed in bent en wat je energie geeft, in een omgeving waar jij tot je recht komt en waar je je verder kunt ontwikkelen. Stressbestendig? Je doet gewoon je werk. En hé, het is vaak nog leuk ook. ‘’Wanneer mag ik beginnen?’’