Psychologie

Boeken over hooggevoeligheid en autisme

  • ”Leven met hooggevoeligheid” door Susan Marletta-Hart. Dit boek beschrijft de kenmerken van veel hooggevoelige mensen en hoe je van hooggevoeligheid je kracht kunt maken. Iedereen is sensitief op bepaalde vlakken en daarom is dit boek inspirerend voor iedereen!
  • ”The Rosie project” door Graeme Simsion; een inkijk in autisme. Dit boek beschrijft een grappig verhaal over een Professor genetica die het lastig vindt om een geschikte vrouw te vinden. De professor besluit een vragenlijst op te stellen om zo een mogelijk ”matchende” vrouwelijke partner te krijgen. Hij ontmoet echter Rosie, die totaal niet aan zijn vooropgestelde criteria voldoet, maar toch zijn leven op z’n kop zet! Het boek laat zien dat je eigen kaders waarbinnen je opereert, je kunnen belemmeren om open en flexibel in het leven te staan. Het laat hiermee op een grappige manier een kant van autisme zien. Maar zoals iedereen sensitieve kanten heeft, is iedereen ook een beetje autistisch en opeert hij/zij vaak onbewust binnen vaste patronen. Dus dit boek is ook een ”must-read” voor iedereen!

Boeken binnen de psychiatrie

  • ”Paaz” door Myrthe van der Meer. In deze psychiatrische roman wordt Emma na een burn-out opgenomen in de psychiatrische kliniek de Paaz met een ernstige depressie. Er wordt op een intelligente en humoristische manier beschreven hoe het leven er aan toe gaat in de Paaz. De schrijfster laat d.m.v. de hoofdpersoon Emma zien dat een humane behandeling van de ”patient”, waarbij compassie centraal staat, essentieel is voor het genezingsproces.
  • ”Ik heb je nooit een rozentuin beloofd” door Hannah Green. In dit boek wordt het verhaal verteld van een schizofreen meisje, Deborah, die onder behandeling staat van een bijzondere arts, die Deborah stap voor stap begeleidt op een begripvolle manier met empathie en compassie, wat wederom een belangrijk onderdeel is van het genezingsproces.