Waar wordt jij gelukkig van?

Deze week in de boekenclub: ‘’The Top Five Regrets of the Dying ‘’ (De vijf punten waar mensen op hun sterfbed het meeste spijt van hadden) door Bronnie Ware. Dit boek beschrijft de ervaringen van patiënten op hun sterfbed die de palliatieve verpleegkundige, Bronnie Ware, begeleidde. Het boek zet aan tot reflectie en geeft inzichten in wat er echt belangrijk is in het leven. 

Één van de 5 punten is: ‘’Had ik maar mijn leven op mijn eigen manier geleid, niet het leven dat anderen van me verwachtten of wilden’’.

Dit punt benadrukt om je eigen dromen na te jagen, je eigen intuïtie te volgen en niet die van iemand anders. Jouw leven hoeft niet te voldoen aan het ‘’maatschappelijke’’ plaatje, dat mag er zelfs geheel van afwijken. Bij jouw leven hoort net als bij elk leven ‘’vallen en opstaan’’. Je ervaart, je leert, je wordt wijzer. Dat is de universele weg die we allemaal afleggen, maar wel elk op onze eigen manier!

Wat zijn nu jouw dromen, wensen, ideeën? Waar wordt jij echt gelukkig van? Wat inspireert je? Wat houdt je tegen? Wat durf je niet los te laten? En welke eerste stap kun je ondernemen om dichter bij jouw droom te komen?

Vaak belemmeren onze eigen gedachten en emoties (angst) ons om voor onze eigen dromen te gaan. We zijn bang voor de oordelen van de omgeving, maar vooral voor onze eigen oordelen/gedachten. Bang om er niet bij te horen, om anders te zijn, om geen zekerheid te hebben, om afgewezen te worden. Bang om te falen, om niet goed te zijn. Toch kun je leren om aandacht te geven aan die kant van jezelf, die we ook allemaal in ons hebben: je intuïtie. Dit is niet te verwarren met een emotie. Een emotie is een opwelling die meestal resulteert in reactief gedrag, wat vaak niet positief voor jezelf en je omgeving uitpakt. ‘’Wijze’’ besluiten neem je niet vanuit emotie, maar juist vanuit rust en helderheid. Intuïtie is een helderheid die de vorm kan hebben van bijvoorbeeld een gevoel, een gedachte of een beeld wat in je opkomt. Het resulteert niet in reactief gedrag, maar juist in een rustige respons, die een positieve uitwerking heeft op jezelf en je omgeving. Als je leert om onderscheid te maken tussen je emoties, je (belemmerende) gedachten én je intuïtie, dan kun je ook bewuster je eigen respons kiezen na een gebeurtenis. Op deze manier heb je als het ware je eigen geluk in handen, en hoef je dus ook later geen spijt te hebben!